Joc și nu Joacă

Recent am filmat un nou podcast cu colegii și partenerii de la Dynamic Learning. Te invit cu căldură să vizionezi acest dialog plin de substanță.

Am reținut multe idei interesante din discuția cu colegii mei, dar aș vrea să mă rezum, pentru moment, la un comentariu foarte interesant al lui Eduard Adam, actor talentat al Teatrului Național București.

Eduard a adus în discuție conceptul de „Joc și nu Joacăpe care l-a învățat de la profesorul său de actorie, marele actor Mircea Albulescu. Acest concept aduce un element foarte important aplicabil atât în viața profesională, cât și personală: Jocul are reguli!

Mi s-a părut un concept extrem de relevant, care spune atât de multe în numai trei cuvinte. Super interesant!

Acum, ce ne spune fiecăruia dintre noi poate diferi în funcție de obiectivele noastre, prioritățile noastre, activitățile în care suntem angrenați.

Jocul și joaca sunt două concepte aparent similare, dar care au implicații fundamental diferite. Joaca este o activitate spontană, lipsită de reguli stricte, care se desfășoară cu scopul principal de a ne distra și relaxa. În joacă, nu există un țel bine definit și nici consecințe serioase ale acțiunilor noastre. Este un spațiu în care imaginația și creativitatea sunt la ele acasă, fără constrângeri și presiuni.

Pe de altă parte, jocul are reguli clare, un scop precis și implică o doză de seriozitate. În cadrul unui joc, acțiunile noastre au consecințe, iar atingerea obiectivelor necesită strategie, planificare și perseverență. În viața reală, aplicarea principiului de „Joc și nu Joacă” ne poate ajuta să ne concentrăm eforturile asupra lucrurilor care contează cu adevărat și să transformăm activitățile banale în oportunități de învățare și dezvoltare.

În plan personal

Există multe beneficii pe care le poți avea din aplicarea principiului „Joc și nu Joacă” în plan personal. Poate îți propui să înveți o limbă străină, să-ți îmbunătățești condiția fizică sau să-ți dezvolți o abilitate nouă. Poți transforma acest proces într-un joc cu reguli clare, recompense și provocări.

În primul rând, stabilește regulile „jocului”: mediul în care se desfășoară, resursele de care ai nevoie, cine participă, frecvența etc. Ca în orice joc, ai nevoie de un cadru clar de acțiune care îți va ghida eforturile.

În al doilea rând, monitorizează progresul. La fel cum într-un joc avansezi prin diverse niveluri și câștigi puncte, la fel poți urmări progresul activității pe care ți-ai propus-o.

Nu în ultimul rând, stabilește recompensele. Sărbătorirea micilor succese are un rol esențial. Succesul atrage succes. Oferă-ți aceste recompense: o zi de relaxare, un obiect, o cină elegantă etc.

În plan profesional

În mediul profesional, abordarea activităților ca pe un joc poate transforma munca zilnică într-o experiență captivantă și motivantă. Aici, obiectivele sunt de obicei bine definite, iar regulile sunt stabilite de politica organizației. Cu toate acestea, angajarea personală și abordarea strategică pot face diferența între un angajat obișnuit și unul de excepție.

Similar cu cele menționate în plan personal, ai nevoie de coechipieri, un cadru și reguli clare ale jocului – obiective și strategii. Ai nevoie de un sistem de monitorizare a progresului, de îndeplinirea obiectivelor și de motivare prin recompense și recunoaștere. În plus, apare mult mai pregnant elementul de prioritizare, de productivitate, de gestionare eficientă a timpului și de perfecționare.

Aceste elemente se regăsesc atât la jucători profesioniști, cât și în viața personală și profesională.

După cum menționam la început, Eduard Adam, împreună cu Dynamic Learning, aduce în sesiunile sale de training și team building acest element de „Joc și nu Joacă”, și prin exerciții bine structurate și interactive, crește performanța echipelor pentru atingerea obiectivelor companiei într-un mod plăcut și motivant.

O zi cu mult spor și creativitate!

Claudiu

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *