Bună,
Ascultam zilele trecute un podcast cu doctorul Dămășaru, în care vorbea despre importanța unui obiectiv clar pentru ca creierul nostru să ne furnizeze energia necesară pentru a-l atinge. Mi-a plăcut foarte mult metafora folosită de el din celebra poveste „Alice în Țara Minunilor”, momentul când Alice se află la o răscruce și îl întreabă pe arici:
- Scuză-mă, ariciule, poți să mă ajuți? Nu știu încotro să o pornesc.
- Desigur, draga mea. Dar depinde foarte mult unde vrei să ajungi.
- Nu prea contează unde, doar să ajung undeva.
- Atunci nu are prea mare importanță încotro o pornești. Orice drum te va duce undeva, mai devreme sau mai târziu.
- Oh, înțeleg. Dar totuși, ce drum ar trebui să aleg?
- Alege drumul care îți place cel mai mult. Fiecare cărare are surprizele și învățăturile ei.
O interpretare a acestui dialog plin de substanță este că ar trebui să ne bucurăm de călătorie, deoarece fiecare drum este presărat de învățăminte, atâta timp cât știm să le vedem și să ne bucurăm de ele.
O altă interpretare, pe care aș vrea să o abordez, este că, dacă nu știi unde vrei să ajungi, atunci nu vei ști pe care drum este necesar să mergi. Vei porni la drum cu ochii închiși, lăsat în voia sorții, și destinația va fi o loterie a vieții. Poate vei trage lozul câștigător, poate nu. Poate te vei bucura de rezultat, poate nu. Dar, dacă nu știi ce vrei, cum vei ști că ai realizat acel obiectiv pentru a te bucura de acea realizare?
Ariciul mai spune: „Alege drumul care îți place cel mai mult”. Fabulos! Să faci ce îți place este fantastic. A face ce îți place, de cele mai multe ori, nu înseamnă că este cel mai ușor de obținut. De cele mai multe ori, calea care te duce la cea mai mare împlinire este și cea mai anevoioasă și cere cel mai mult efort.
Prin natura noastră umană, mulți dintre noi alegem calea minimei rezistențe. Există un principiu, o lege a naturii, care spune că orice mișcare, fenomen sau schimbare în natură urmează întotdeauna calea care opune cea mai mică rezistență. Apa va săpa acolo unde roca este mai puțin dură, iar aerul se va deplasa întotdeauna acolo unde presiunea este mai mică. La fel și noi, oamenii, de cele mai multe ori alegem calea celei mai mici rezistențe.
Am câteva întrebări pentru tine:
- Ai un obiectiv clar, pentru a ști ce să-l întrebi pe arici, pe ce drum să o pornești?
- Ai motivația și tenacitatea necesare pentru a merge pe acel drum, chiar dacă știi că este mai greu, dar îți va aduce cea mai mare împlinire?
Dacă răspunsul este Da la ambele întrebări, atunci: felicitări! Ești acolo unde vrei să fii.
Dacă ai ceva îndoieli, atunci ia-ți timp și reflectează intens asupra drumului pe care vrei să-l apuci. Altfel, vei fi exact ca Alice la răscruce, fără direcție.
Care este răspunsul tău la întrebările de mai sus?
Claudiu