Sânge și Pământ

Bună,

Într-un interviu acordat cu câțiva ani în urmă, am fost întrebat dacă, după cincisprezece ani petrecuți în China, Danemarca și Filipine, mai consider România “acasă”. Răspunsul meu a fost categoric: “Da! Bineînțeles!” Această reacție a venit din adâncul inimii mele, fără nicio îndoială. Totuși, întrebarea în sine m-a pus pe gânduri: De unde vine această legătură puternică cu pământul natal și cum se îmbină cu amprenta sângelui care curge prin venele noastre?

În cele câteva momente de cugetare, am ajuns la două concepte fundamentale: sânge și pământ. Acestea sunt elementele care ne definesc identitatea, care ne leagă de rădăcinile noastre și care ne fac să simțim că aparținem unui loc.

Sângele este mai mult decât un simplu lichid care circulă prin corpul nostru. Este un purtător de informații, o carte de identitate genetică. În cazul meu, cu o puternică amprentă etnică italiană. Tatăl străbunicului meu, Giovanni Culluri, artist foarte talentat și un arhitect de excepție, a fost invitat de Constantin Mille și Anghel Salini pentru construcția podului de la Cernavodă. Ar fi trebuit să stea doar pe perioada ridicării podului Regele Carol I, dar posibilitățile de dezvoltare în România au fost prea tentante și tânărul Giovanni nu s-a mai întors în Veneția natală. Strămoșii mei au creat artă, au scris poezie, au iubit cu pasiune și au construit mult pe tărâm românesc. Acest sânge italian îmi conferă, cred, o anume sensibilitate, o atracție pentru frumos, creativitate și o pasiune pentru viață.

Pământul, pe de altă parte, este locul unde ne-am născut, unde am crescut, unde am râs și am plâns. El este martorul trecerii noastre prin viață. Pământul nu este doar geografie, ci este încărcat de semnificații. Aici ne-am format identitatea, am învățat limba, am iubit sau chiar am luptat – cum este cazul străbunicului meu, Aristide Giovanni Michelangelo Culluri, care a luptat pentru pământul românesc în cel de-al II-lea război mondial.

Identitatea noastră este un amalgam al acestor două elemente. Există o legătură puternică cu pământul pe care te naști și, în același timp, există o amprentă la fel de puternică a sângelui pe care îl moștenești de la mamă, bunici, străbunici și care îți dă identitatea, ca individ.

Astfel, “Sânge și Pământ” nu sunt doar cuvinte separate, ci sunt elemente care se întrepătrund în fiecare ființă umană. Fiecare picătură de sânge și fiecare fir de iarbă pe care îl calci au o semnificație. Fiecare amintire și fiecare tradiție sunt păstrate în noi, ca un lanț invizibil care ne leagă de trecut și ne ghidează spre viitor.

Așadar, drag cititor, cum simți această legătură între sânge și pământ? Ce înseamnă pentru tine să te simți acasă? Poate că și tu ai o poveste de spus, o amintire care îți definește identitatea.

Haide să continuăm să explorăm aceste teme și să ne împărtășim experiențele!

Claudiu

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *