Miroase a verde

Bună,

Am ieșit zilele trecute cu mama mea la plimbare și, când ne-am întâlnit, am avut un sentiment pe care îl am de foarte multe ori, mai ales primăvara. Am inspirat adânc și i-am spus „miroase a verde”. A zâmbit și mi-a mărturisit că se gândea exact la același lucru. Gând la gând!

Este interesant cum mințile noastre creează construcții abstracte. „Miroase a verde” nu există de fapt. Verdele nu miroase. Îl vedem, dau nu îl putem pipăi sau mirosi. Totuși, atunci când spun „miroase a verde” am în minte un miros foarte clar și o senzație de renaștere aproape palpabilă. Este o asociere pe care o fac cu revenirea la viață a naturii, după o iarnă lungă (și ea cu frumusețea ei), cu căldura soarelui timid pe piele, care încă nu are puterea lunii lui cuptor, cu inspirația aerului proaspăt al dimineții. Este o trezire la viață, ca și cum natura își deschide inima către mine, iar eu, la rândul meu, îmi deschid inima către ea.

Ca o legătură logică, am mers cu gândul mai departe. La fel cum natura se trezește la viață după o lungă iarnă, la fel și noi putem experimenta o trezire spirituală, o claritate a minții, a sensului nostru în viață, după o perioadă de rătăcire. Este ca și cum vedem și simțim din nou.

Din discuțiile pe care le am cu prietenii, cu clienții actuali sau potențiali, cu cunoștințele mele sau cu familia, sunt foarte mulți dintre noi care sunt încă într-o perioadă de căutări a sensului sau care au trecut printr-o experiență traumatică, pe care nu reușesc să o depășească.

Înțeleg perfect sentimentul. Am fost și eu acolo. Am trecut prin iarna sufletului, când nu-mi mai găseam sensul. Prietenii, colegii, familia, mentorii au fost alături de mine și mi-au dat un impuls fantastic, m-au încurajat. Știam, însă, că voi ieși din această iarnă numai prin efortul meu conștient. Știam că un ghid poate fi lângă mine și poate să-mi arate drumul, dar schimbarea vine din interiorul meu, pas cu pas, până ajung la etapa de adaptare și acceptare.

Curba schimbării Kubler Ross ne spune că există 5 etape ale durerii – Negare, Furie, Negociere, Depresie, Acceptare – care sunt aplicabile oricărei schimbări sau traume, fie ea minoră sau majoră. De noi depinde cât de repede putem trece de la negociere la depresie și cât de repede putem reveni la acceptare. Cu cât mai repede ajungem la acceptare, cu atât putem să trecem dincolo de zidurile minții, pe care le-am construit cu sârg.

Atunci putem spune că ne-am trezit, că am redescoperit sensul în viață, că am avut acea trezire spirituală, plină de emoții pozitive. Atunci putem spune că vedem, simțim, mirosim din nou.

Totul începe cu tine și tu ești sigura persoană care poate parcurge etapele schimbării într-o perioadă cât mai scurtă. Tu ești persoana care poate să spună: Gata! Acceptat! Văd!

Încearcă, chiar acum:

  • Închide ochii și inspiră adânc.
  • Zâmbește!
  • Simte mireasma aerului, care îți trezește toate simțurile. Te învăluie o senzație de recunoștință, iar corpul vibrează a bine.
  • Deschide ochii și privește minunăția care te înconjoară.

Nu-i așa că miroase a verde?

Claudiu

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *